Lacul Ursu, monument al naturii, este o arie protejata (rezervatie naturala, tip mixt) situata în judetul Mures, pe teritoriul administrativ al orasului Sovata. Lacul Ursu s-a format odata cu prabusirea unei exploatari de sare, umpluta ulterior cu apa paraielor ce coboara de pe versan?ii din apropiere.
Masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvolta mai multe specii de plante lemnoase (gorun, stejar, molid, fag, pin, cires salbatic, sânger, paducel, plop tremurator, mar paduret, alun, frasin, paltin) precum si specii ierboase, dinte care: papucul doamnei (Cypripedium 24calceolus) sau crinul de padure.
Salina Praid
Primele exploatari de sare sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestata documentar de la 1200, iar exploatarea intensiva se face din 1700.
Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniaza prezenta în imediata apropiere a zacamintelor de sare, de fiecare data, a unei fortificatii romane. Castrul roman Praetoria Augusta de la Inlaceni a aparat exploatarile de sare de la Praid.
În anul 1980, în salina s-a deschis o baza de tratament.
Casa BambiSovata (Mures) |