Turnul cu ceas
Este un simbol al orasului, cel mai faimos si mai impunator dintre turnurile Sighisoarei. Numit initial Turnul Portii, datorita locatiei sale de langa cea de-a doua poarta de acces a cetatii, inca din secolul al al XIII-lea, a fost cunoscut sub denumirea actuala. In 1604, a fost dotat cu un orologiu al carui mecanism era alcatuit din lemn, pentru ca, 44 de ani mai tarziu, in 1648, ceasornicarii condusi de Jhonn Krischel sa il inlocuiasca pe acesta cu unul din metal.
Alaturi de cele doua cadrane, orientate spre cele doua platouri ale orasului, Jhonn Krischel a asezat si doua grupuri de statui din lemn actionate de mecanismul ceasului.
Desi a ars si el in incendiul din aprilie 1676, datorita importantei sale, Turnul cu Ceas a fost reconstruit in anul imediat urmator.
Pe langa rolul defensiv pe care il indeplinea, turnul avea si rolul de depozit de munitie, de arhiva a orasului si de trezorerie. Cea mai importanta functie a sa era insa cea de sediu a Sfatului Orasului, care s-a intrunit la primul etaj pana in 1556. Din 1899, Turnul cu Ceas este transformat in muzeul pe care il stim in prezent.
O galerie de lemn inconjoara turnul la nivelul ultimului etaj. De aici, rasunau in zilele de sarbatoare melodii intonate de orchestra orasului.Tot de aici, paznicul turnului repeta prin batai de toba numarul orelor scurse, anuntate mai intai de orologiu, dovedind astfel ca este treaz si vegheaza.
Acum de la acest nivel se intinde in fata vizitatorului o priveliste ce va ramane pentru totdeauna intiparita in minte ca o imagine ferica.
Cetatea Sighisoara
La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, numita Sandova. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici. Peste vechea asezare dacica de la Sighisoara romanii au ridicat o alta cetate in veacul I e.n. Locul era bine ales caci forma un fel de raspantie a drumurilor din centrul Transilvaniei. Identificarea a fost facuta pe platoul numit “Podmoale” din imediata apropiere a orasului de azi.
Pensiunea Casa VladSighisoara (Mures) |
Servicii
Atractii in apropiere: