5 idei de calatorie pentru luna august
A venit vacanta! Iata doar cateva evenimente importante de la care nu ar trebui sa lipsim!
Festivalul de film istoric Rasnov 29 iulie-7 august
10 zile in Cetatea Rasnovului la inceput de august. Fara covor rosu, fara fite, fara isterie, fara breaking news.
Asa suna mottoul organizagtorilor unui festival ce are deja traditie in Rasnov.
Festivalul de Film Istoric (FFIR) a aparut in anul 2009 din dorinta valorificarii unui capitol important al cinematografiei locale si mondiale, dar si din nevoia de a produce in spatiul public romanesc discutii despre teme al caror impact temporal depaseste efemeritatea clipei.
Vor fi:
42 de filme
31 de invitati speciali, lectori la Scoala de Vara: Adrian Cioroianu, Sever Voinescu, Toader Paleologu, Vivi Dragan Vasile, Liviu Tofan, Ioan Stanomir.
13 concerte si evenimente speciale: Ovidiu Lipan Tandarica, Luiza Zan, Dan Byron, Daniela Nane, Hanno Hoefer, Vali Racila, Ensemble Flauto Dolce, Simona Bondoc, Claudia Codreanu, Costin Soare, Foley Ala, Freddie Mercury tribute.
4 puncte geografice: Cinematograful "Amza Pellea", Piata Unirii, Biserica Evanghelica, Gradina Cetatii.
1 singura destinatie: Rasnov.
(vezi Cazare Rasnov, Pensiuni Rasnov)
Untold Festival 4-7 august
Festivalul cel mai titrat al anului 2015 din Europa se intoarce cu o a doua editie exploziva, tot la Cluj. Vor fi prezenti unii dintre cei mai importanti artisti ai genului electro, printre care Tiesto, Armin Van Buuren, Faithless si multi, multi alti artisti de marca.
Pentru cateva zile veti patrunde in "the world capital of night and magic".
(vezi Cazare Cluj, Pensiuni Cluj)
Festivalul National al Traditiilor Populare-Dumbrava Sibiului 4-7 august
Muzeul ASTRA lanseaza doua evenimente de traditie, desfasurate simultan. Este vorba despre Festivalul National al Traditiilor Populare, editia a XIII-a si despre Targul Creatorilor Populari din Romania, editia a XXXII-a.
Festivalul National al Traditiilor Populare reuneste peste 200 de artisti, mestesugari, interpreti vocali si instrumentali din tara si din diaspora. Cele 3 judete invitate la cea de-a XIII-a editie a Festivalului sunt Arges, Caras-Severin si Covasna. Invitatul din Diaspora este Ucraina (regiunea Odesa din sudul Basarabiei).
Pe scena de pe lacul din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului vor urca in acest weekend cunoscutii rapsozi Traian Jurchelea si Cristina Turcu Preda, veniti special la Sibiu pentru acest Festival.
(vezi Cazare Marginimea Sibiului, Pensiuni Marginimea Sibiului)
Saptamana Haferland 10-15 august
Festivalul “Saptamana Haferland” isi propune sa atraga deopotriva sasii intorsi acasa si turistii care vor sa descopere o zona de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovarii culturii sasesti din Transilvania.
Primele trei editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans peste 4000 participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.
Mai mult, de la an la an, numarul activitatilor cuprinse in programul festivalului a crescut, iar acestea au devenit din ce in ce mai diversificate: de la slujbe in bisericile fortificate, la proiectii de filme si pana la baluri traditionale sasesti si expozitii de fotografie.
Cea de-a patra editie a Saptamanii Haferland va avea loc in perioada 10 – 15 august 2016 si va include localitatile Fiser, Rupea, Viscri, Saschiz, Roades, Crit, Cloasterf si Mesendorf.
(vezi Cazare Transilvania, Pensiuni Transilvania)
Calfele calatoare, Sibiu, Editia a X-a
De la sfarsitul lui iunie si pana la sfarsitul lui august sosesc la Sibiu calfele calatoare.
In cadrul acestui proiect se intalnesc la Sibiu calfe calatoare din diferite tari europene, venite aici pentru a lucra impreuna si a schimba cunostiinte de specialitate cu mestesugari romani. Aceasta colaborare ofera atat mestesugarilor de aici cat si celor din strainatate posibilitatea de a participa la un schimb viu de cunostinte si cultura transferand cultural vechi obiceiuri ale diferitelor bresle din lumea veche occidentala catre lumile pierdute ale sasilor si ale romanilor.
Proiectul este sustinut si organizat de "Asociatia Casa Calfelor din Sibiu" si cuprinde trei componente principale: atelierele de lucru deschise, serile culturale, expozitia de fotografie si obiecte specifice calfelor.
Acestea pot fi vizitate oriunde pe strazile Sibiului dar si la atelierele de dulgherit si fierarit de pe strada cetatii.
(vezi Cazare Sibiu, Pensiuni Sibiu)