OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

5 idei de calatorie pentru luna iulie

Dincolo de provocarile verii, de planurile pe care le veti face, va mai sugeram si noi cateva idei interesante

Sarbatoarea teilor, Luncavita, judetul Tulcea

Sarbatoarea teilor se va desfasura anul acesta pe 2 si 3 iulie intr-un spatiu special amenajat, natural, cu acces facil turistilor la padurea de tei, cea mai mare din Europa. 

 

 

Pe teritoriul localitatii Luncavita, exista aceasta bijuterie naturala care insumeaza 2500 hectare de padure de tei. Acesasta sarbatoare este un eveniment inchinat teilor si mierii de albine, ofranda adusa acestor bogatii aflate in teritoriul administrativ al comunei, unde locuitorii isi expun si pun la vanzare produse realizate de ei: impletituri din papura si stuf, miere de albine, branzeturi, produse gastronomice locale, produse artizanale, vin, tuica sau peste.

Ca de obicei, se desfasoara in zilele de sambata si duminica cele mai apropiate de Sf. Petru si Pavel, adica 2 si 3 iulie. (vezi Cazare Tulcea, Pensiuni Tulcea, Cazare Delta Dunarii, Pensiuni Delta Dunarii)



Garana Jazz Festival- Editia 20

Pentru a marca a 20-a editie a Garana Jazz Festival, organizatorii propun un format extins de 5 nopti de concerte, in loc de 4.

Intre 7 si 11 iulie 2016, in deja traditionala Poiana a Lupului, la Hanul la Rascruce, ca si la Biserica romano-catolica din Valiug, va fi rost de sarbatorit in ritm de jazz.

 


Va veti delecta cu: FOOD (UK & Norvegia) - duo de experimental jazz, ce va veni pentru a doua oara la Garana, Louis Sclavis Trio (Franta) - Louis Sclavis (clarinet), Benjamin Moussay (pian, pian Fender Rhodes, clape), Gilles Coronado (chitara electrica) si nu in ultimul rand Nils Petter Molvaer (Norvegia) - trompetist, considerat pionier al nu-jazz-ului care a mai fost in Poiana Lupului in 2009. (vezi Cazare Caras Severin, Pensiuni Caras Severin)




Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc- 14-17 iulie


Festivalul de Muzica Veche a luat fiinta in 1980 din initiativa ansamblurilor Barozda si Kajoni, fiind una dintre cele mai vechi manifestari de acest gen din tara.

Festivalul i se datoreaza lui Ioan Caianu, organist si constructor de orgi transilvanean, care a trait si a activat in secolul al XVII-lea la Sumuleu Ciuc. Este primul autor atestat de muzica culta din Transilvania, a avut o contributie insemnata la intocmirea codicelui care ii poarta numele, Codex Caioni.

 


Scopul festivalului este de a readuce in atentia omului modern, creatia muzicala a epocilor trecute – medievale, renascentiste si baroce- interpretata pe instrumente de epoca, respectiv copiile lor moderne, dar totul in maniera istorica.

Festivalul a fost interzis de catre regimul comunist intre anii 1986-1989, dar din 1990 festivalul s-a organizat din nou, datorita unor oameni inimosi, in plus, festivalul a capatat caracter international. Anul acesta festivalul se va desfasura intre 14-17 iulie. (vezi Cazare Harghita, Pensiuni Harghita)




Electric Castle Festival- Bontida, jud. Cluj


Electric Castle este deja un festival consacrat putem spune, care a fost pornit la inceput doar ca un festival prin intermediul caruia sa se stranga bani pentru restaurarea Castelului Banffy din Bontida, locul de desfasurare al acestui festival si care a devenit unul dintre primele 10 festivaluri de gen din Europa.

 


Primii invitati pentru editia din 2016 sunt Skrillex, Sigur Ros, Bring Me The Horizon, Rusko, Flux Pavilion, Enter Shikari, Matisyahu, Dub Pistols, Dj Marky, Aba Shanti, Congo Natty, Alternosfera, Urma, Macanache si DJ Shiver plus multi alti artisti ai genului electro sau alternative.
Editia de anul acesta se va desfasura intre 14 si 17 iulie si se asteapta la o participare extraordinara.
(vezi Cazare Cluj, Pensiuni Cluj)



Targul de fete de pe Muntele Gaina 16-17 iulie

In Tara Motilor se afla muntele Gaina, cunoscut pentru targul de fete care are loc aici in fiecare an. Istoria ne spune ca acesta avea loc in prima duminica dupa sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel, dar dupa introducerea calendarului gregorian sarbatoarea se tine in cea mai apropiata duminica de ziua Sfantului Ilie. Sarbatoarea era organizata de motii din satul Vidra de Sus (Avram Iancu) de la poalele muntelui, si de cei din satul Bulzesti, numiti "criseni".

Legenda ne spune ca pe vremuri, cand se extragea aur din Muntii Bihariei, o gaina de aur iesea din baile in care se lucra si isi facea cuibul in varful muntelui, unde clocea oua de aur. De atunci se numeste Muntele Gaina.

 


Printre numeroasele obiceiuri legate de petit ale poporului roman, unul dintre cele mai fascinante, care s-a pastrat pana astazi este cel de pe muntele Gaina, traditia nefiind niciodata intrerupta. Cand este zi de targ pe munte, batranii isi iau cu ei si pe cei tineri, pentru a se cunoaste si pentru a aranja casatoriile.

Targul este prima oara atestat in 1816 dar, cu siguranta, obiceiul este mult mai vechi. Fetele de maritat si cele care voiau sa fie petite urcau pe munte sambata, astfel incat duminica, rasaritul soarelui sa le gaseasca sus, in virf. Pe langa negotul cu unelte agricole specifice zonei, oale sau fructe, se faceau si aranjamente de casatorie.

In acest an targul are loc in 16-17 iulie si este un prilej de a admira jocul si portul popular din Tara Motilor si de a targui produse de artizanat si produse specifice din aceasta zona. (vezi Cazare Alba, Pensiuni Alba, Cazare Tara Motilor, Pensiuni Tara Motilor)


Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK