ORADEA
Oradea, in trecut Oradea Mare (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein), este un municipiu situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria, reşedinţă de judeţ a Bihorului, fiind cel mai important oraş din regiunea istorică Crişana.
Cetatea Oradea reprezintă un monument arhitectonic din România, una dintre puţinele cetăţi funcţionale şi în prezent. Se spune despre cetate că nu putea fi cucerită din cauza vastelor reţele subterane de legături cu exteriorul. Şanţul cu apă al cetăţii era umplut în caz de asediu cu apă termală (prin aducţiuni) din pârâul Peţa. În prezent, în incinta cetăţii fiinţează Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea.
Palatul Vulturul Negru a fost construit între 1907-1908 în stil secession. Pe locul acestei clădiri, s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale şi politice. Faţada principală dinspre Piaţa Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Faţada corpului din str. Independenţei este mai ordonată şi sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieşit, impărţit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan.
JUDETUL BIHORLasand in urma reperele turistice locale, cura balneara si bazinele termale,satele Sinmartinului au mari sanse sa devina o baza de plecare catre alte obiective turistice ale Bihorului :
- Pestera Ursilor
- Stana de Vale
- Cetatile Ponorului
- Pescariile de la Cefa
- Valea Iadului
- Pesterile Meziad si Vadu – Crisului
Traseele sunt deosebit de pitoresti si oricare poate fi parcurs in decursul unei singure zile.
La intoarcerea din drumetie, calatorul poate petrece in tihna asfintitul soarelui, pe malurile lacurilor cu nuferi, pe terasa restaurantelor, sau in Cazinoul Hotelului International.